- zpět na leum -

 

9/12/05 - ZDRAVOTNÍ KURZ
aneb v Matíkových rukou

Ahojte, tak Vám to musím napsat. Dneska jsem se zúčastnila duhového zdravotnického kurzu od Červeného Kříže a od Matíka.

Začínalo to ve čtyři, bohužel jsem přišla pozdě L Takže asi v 16:10 jsem se přifuněla do klubovny. Vše již bylo v plném proudu. Mlčky jsem vešla a mé slušné tiché pozdravení „dobrý den“ všechny rozesmálo, nechápu proč. Všichni seděli dokola a v čele mladý muž. Až později jsem se dozvěděla, že je to ten Matík. O něm jsem už slyšela trochu od Goga a Bass o něm něco psal. No a i tak mi byl chlapec trochu povědomej. A nakonec jsem si vzpomněla, že kdysi dávno, hodně dávno, jsme spolu chodili do Brontosaura. Dobrý, ne? Jo a málem jsem zapomněla! Uprostřed všech ležel na zemi kdosi v maskáčích, vůbec se nehejbal, jak kdyby byl v bezvědomí! A taky že jo! Zrovna probíhalo zaškolování, jak se chovat v bezvědomí, teda jako, když je někdo v bezvědomí, né když jste vy. To Vám tady popisovat nebudu, podrobný popis všech zdravotních fíglů je popsanej u goga na stránkách, tak kdyby jste něco potřebovali, tak jukněte tam. No z neznámý „mrtvoly“ se nakonec vyklubal černítko. Matík na něm ještě předvedl co dělat, když nedýchá a netepe. Pak matík z velký tašky vytáhl figurínu, na které si skoro všichni vyzkoušeli umělé dýchání a srdeční masáž. Jedna perlička: když matík vysvětloval, jak provádět srdeční masáž, zdůrazňoval, že stlačujeme hrudník cca 5-6 cm. Přihlásil se Polís a ptá se, jestli bysme zraněnému nemohli náhodou zlomit hrudní kost, kdybychom více přimáčkli. Následovala odpověď. Pochvíli šel Polís předvádět na figuríně srdeční masáž. Asi fakt chtěl vyzkoušet, jestli se ta hrudní kost nedá nějak zlomit! Promačkával figurínu tak moc silně, že to ani zdaleka nevypadlo jako 6 cm. Musím se ještě podívat, jestli nějak neprohloubil podlahu v klubovně. Smích! Po krátké rekapitulaci, nás Matík všechny poslal do skládku. A co nevidíme! Proboha! Černítko sedí u ponku, kolem sebe flašky s alkoholem a hlavu má na stole! On snad nedýchá. Jéžiši dělejte něco! Žije? Ujal se toho Zouby, uff. Opatrně ho položil na zem, ihned volal mobilem záchranku a poskytl mu první pomoc. Dokonce mu musel vyndat rozkousané jídlo z pusy. Naštěstí dýchal, tepal, takže dát do stabilizované polohy a čekat na záchranku. Jo, super. Zouby to zvládl na jedničku!!!

A jdeme zpátky do „posluchárny“. Další téma byly myslím rány. Takový ty větší, žilní, tepní. Opět jsme vyslechli super přednášku, co všechno máme nebo nemáme dělat. Zkusili jsme si nahmatat tlakové body. Následovala krátká přestávka. Po přestávce jsme si rekapitulovali rány. Zlesi zahlásil bigovi, že jdou s černítkem naštípat dříví, abychom měli v klubovně čím topit. Inu dobrá. Ale co se také nestane. Během pěti minut je zlesi zpět, vyděšený, skoro v šoku a křičí, že se Černítko sekl do nohy! A krvácí! Sakra, to je jak naschvál! Zrovna když se o tom učíme. Jako správní zdravotníci jsme všichni vystartovali ven a hledali černítka. Zlesi byl asi v šoku, páč nějak zapomněl, kde černítka zanechal. No naštěstí jsme jej brzy našli! Byl v bezvědomí a z nohy mu stříkala krev! Fakt krev! Byla všude kolem! Bleee. Bylo to docela hnusný, ale nečekali jsme a začali jsme jej zachraňovat. Přesně tak, jak jsme se to před chvíli naučili. To jsme měli štěstí, že jsme to zrovna probírali! Teď už nevím kdo byl hlavní záchranář, ale zapojilo se víc lidí! Vency volala záchranku. Myslím že Poky se snažil zastavit krvácení. Podařilo se mu to. A co teď s ním? Dýchá, tepe, ale nereaguje. Hmm. Takže počkat na záchranku. Někdo, sakra to byl zase Poky, tak předtím to byl asi někdo jinej, utíkal do klubovny pro deky. Byl tak rychlej, že i blesk by mu mohl závidět. Deky byly tu, Beny to ošéfoval a za pomocí všech přesunul Černítka na deku. Druhou dekou ho přikryli. A teď se ho snažili odnést do tepla, do klubovny, než přijede sanita. Páč je černítko kus chlapa, tak transport do klubovny byl opravdu obtížnej. Ale nakonec jsme ho tam nějak dostali. Tak super, zase jsmě byli úspěšní a od Matíka velmi pochválení! Divil se, že to neočekával, myslel si, že budeme jen ošetřovat ránu a my jsme to vzali se vším všudy! No jo, to jsme my duháci! Jupííí, šikuly!

Tak jak tak přemýšlím, tak jsem asi vynechala to, že jsme ještě předtím probrali šok, omrzliny a otepliny (teda popáleniny). To jsme taky už všechno mezitím stihli.

Páč už byla šestá hodina, byla schůzka Pohodářů kvůli Ostrovu. Takže jsem se další výuky nezúčastnila. Na jedno ucho jsem zaslechla, že se probírají zlomeniny. Škoda, že jsem nebyla, mohlo to být opět zajímavé. No snad příště.

Domluvy na Ostrov skončili a zároveň končil i zdravotní kurz. Následovalo velké poděkování Matíkovi, který se nám přiznal, že toto byla jeho přednášková premiéra! Tak to je dobrej. Myslím, že to neměl s námi jednoduché. NO představte si to „publikum“. Na jedné straně Zlesi – kapitola sama o sobě, pak pár špuntů – Váša, Belzy, Poky – kteří občas vyrušovali, následují pubošky – Katyš s Vency, kterým to občas přišlo hodně ftipné, pak takovej ten gympláckej sektor (rosi, pitris, mira….a spol) – tzn. například hodně náročné otázky atd., vždyť víte. No a končilo to rakváčema, ze kterých měl matík možná pocit, že je bude muset co nejdřív zachraňovat, tak nějak podivně po nás pokukoval, viď bigu? J Tak co myslíte? Měl to matík lehký, takovýhle skupině něco vysvětlovat? No neměl! Ale zvládl to suprově – gympláky utišil a mrňátka zaujal! Bravo!

Za to vše si zasloužil symbolickou odměnu. No co myslíte co to bylo? Big mi povídá: „Musíme mu něco dát. Nezbylo tam něco z tábora? Nějaká oplatka nebo tak něco?“ A já mu na to: „No tak tam nic nenajdeš, maximálně tak kečup.“ No kečup, to je ONO! Co jiného záchranářovi než kečup! Aspoň při další přednášce může použít místo krve! Smích!

Tak a to už je asi úplně vše. Matík si sbalil saky paky, měl takovou móóóc obrovskou tašku, na tu little Anču. Ještě jsem zapomněla, že na konci přednášky Matík ještě všem promluvil do duše a připomněl, že každý bychom u sebe měli nosit základní pomůcky, abychom byli schopni poskytnout první pomoc a neublížili tak sobě ani zraněnému.

 

A ještě něco na závěr. Myslíte si, že je rozdíl, jestli dáváte srdeční masáž chlapovi nebo ženské? Ha? Záludná otázka, co? Matík s ní měl také malý problém! Tak si to zkuste a napište třeba do vzkazů, co si myslíte!

 

Loučí se s vámi zase o něco zkušenější Emyš!

 

účastníci: